Čarovný svet kovov – vernisáž

Kovy a ich zliatiny sú charakteristické svojou vnútornou štruktúrou, ktorá rozhoduje o ich vlastnostiach a využití. Cielené vedecké štúdium štruktúry kovov a zliatin je preto stredobodom záujmu významných svetových experimentálnych pracovísk.

Dňa 30. 6. 2009 sa v priestoroch Gama galérie na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline uskutočnila vernisáž výstavy fotografií s názvom „Čarovný svet kovov“, ktorá netradičným spôsobom ukazuje vnútorný svet štruktúry kovov a zliatin. Vernisáž organizovala Katedra materiálového inžinierstva pri príležitosti životného jubilea nestora farebnej metalografie na Slovensku prof. Ing. Petra Skočovského, DrSc.

Prof. Ing. Petr Skočovský, DrSc. sa narodil 21. 7. 1939. Od svojho nástupu na Žilinskú univerzitu v r. 1968 zabezpečuje výučbu materiálových disciplín (najmä Náuku o materiáli) a špecializuje sa na vývojové trendy v oblasti kovových materiálov, keramiky a  kompozitov (predmet Konštrukčné materiály a iné).

Vo vedeckej oblasti je ťažiskom jeho práce oblasť štúdia liatych kovových materiálov (grafitické liatiny, zliatiny hliníka, superzliatiny niklu). Získané pôvodné výsledky výskumu sú najmä z oblasti definovania súvislostí medzi štruktúrou a vlastnosťami materiálov na odliatky, ktoré sú využiteľné tak pri ich voľbe ako konštrukčného materiálu ako aj spresnení technológie výroby odliatkov z týchto materiálov.

Z hľadiska experimentálnej metodiky sa vo vedecko-výskumnej a odbornej činnosti špecializuje na metódy štúdia štruktúry, predovšetkým svetelnú metalografickú mikroskopiu. Medzi pôvodné výsledky jeho výskumnej práce možno uviesť rozšírenie poznatkov o štruktúrnej podstate a využití farebného kontrastu v metalografii.

Problematikou farebného kontrastu a jeho využitím pri štúdiu kovov a zliatin sa začal zaoberať v r. 1985. Vychádzajúc predovšetkým z vlastných poznatkov a skúseností s využívaním farebného kontrastu spracoval monografiu „Farebný kontrast v metalografickej mikroskopii“, ktorá bola vydaná súčasne s jej anglicko-nemeckou verziou „Colour Contrast in Metallographic Microscopy/Farbkontrast in der metallographischen Mikroskopie“ (vyd. J. Blaha-Slovmetal, Žilina, 1993). Cieľom publikácie bolo rozšíriť do metalografických laboratórií a medzi odbornú technickú verejnosť podstatné informácie, z ktorých je možné vychádzať pri racionálnom zavádzaní využitia farebného kontrastu v metalografii. Tento cieľ bol do významnej miery splnený aj vďaka viacerým metalurgickým kurzom, konaným v spolupráci s prof. Ing. Tomášom Podrábským, CSc. z VUT Brno pre českých, slovenských a  poľských metalografov. Výsledkom spolupráce s prof. Podrábským je aj dvojjazyčná slovensko-anglická knižná publikácia Skočovský, P. – Podrábský, T.: Farebná metalografia zliatin železa/Colour Metallography of Ferrous Alloys. EDIS ŽU, Žilina, 2001. Táto publikácia vychádza z predchádzajúcej monografie a rozširuje ju o ďalšie poznatky získané pri riešení konkrétnych vedeckých a inžinierskych úloh. V posledných rokoch sa svojimi prednáškami z oblasti farebnej metalografie podieľal na viacerých celoslovenských podujatiach pre praktických metalografov, napr. metalografických kurzoch pre Aquastyl Slovakia a Workshopoch Materiálografia 2006 a 2008 fy. Strues, GmbH.

Na vernisáži sa svojimi fotografiami prezentovali okrem prof. Ing. Petra Skočovského, DrSc. aj jeho žiaci a kolegovia nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia (prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc., doc. Ing. Štefan Michna, PhD., doc. Ing. Milan Marônek, PhD., prof. Ing. Radomila Konečná, PhD., doc. Ing. Eva Tillová, PhD., Ing. Juraj Belan, PhD. a p. Anna Macúchová).

Vernisáž fotografií „Čarovný svet kovov“ otvoril vedúci Katedry materiálového inžinierstva prof. Ing. Peter Palček, PhD

Vernisáž fotografií „Čarovný svet kovov“ otvoril vedúci Katedry materiálového inžinierstva prof. Ing. Peter Palček, PhD

Jubilant prof. Ing. Petr Skočovský,DrSc. v živej diskusii s účastníkmi výstavy

Jubilant prof. Ing. Petr Skočovský,DrSc. v živej diskusii s účastníkmi výstavy

Mikroštruktúra zliatiny AlSi7MgTi , analýza intermetalických fáz lept. Weck-Al

Mikroštruktúra zliatiny AlSi7MgTi , analýza intermetalických fáz lept. Weck-Al

Mikroštruktúra zliatiny AlSi7MgTi, analýza intermetalických fáz lept. Weck-Al

Mikroštruktúra zliatiny AlSi7MgTi, analýza intermetalických fáz lept. Weck-Al