Študijná návšteva v rámci projektu „Materials Science Ma(s)ters – development a new master degree”

V dňoch 20.-24.11.2023 sa uskutočnila študijná návšteva v rámci projektu „Materials Science Ma(s)ters – development a new master degree“ financovaného Európskou úniou. Päťdňová návšteva umožnila účastníkom projektu zapojiť sa do rôznych aktivít. Počas workshopov sa testovalo množstvo nástrojov umelej inteligencie, spolupracovali a skúmali rôzne metodiky výučby a ich využitie vo vzdelávaní. Diskusie počas workshopov boli tiež neoceniteľnou príležitosťou na medzinárodnú výmenu osvedčených postupov vo vzdelávaní v oblasti materiálového inžinierstva
Počas návštevy navštívili laboratóriá SPIN-LAB, najmodernejšie centrum výskumnej infraštruktúry pre mikroskopické testovanie. Dôraz bol kladený na vybavenie centra modernými výskumnými strojmi a analytickými metódami zabezpečujúcimi najnovšie úspechy v odbore.
Počas návštevy navštívili Centrum Informacji Naukowej i Biblioteka Akademicka – Ciniba Pri skúmaní zdrojov knižnice a oboznámení sa s jej funkcionalitou ste mohli vidieť, ako CINIBA zlepšuje kvalitu vzdelávania a poskytuje akademickej obci a ostatným používateľom prístup k najnovším zdrojom informácií a dokumenty podporujúce vedu a vzdelávanie. Osobitná pozornosť bola venovaná rozvoju IT infraštruktúry, moderným knižničným systémom, využívaniu nových technológií a dôležitosti prístupu k profesionálnym vyhľadávacím nástrojom.
Súčasťou programu bola aj séria prezentácií akademických učiteľov, ktorí prezentovali inovatívne techniky vzdelávania študentov. Učitelia kládli dôraz na integráciu zmiešaného vzdelávania, ktoré spája online digitálne médiá s tradičnými metódami používanými v triedach na zefektívnenie vzdelávacieho procesu. Okrem toho mali účastníci možnosť navštíviť moderné laboratóriá, kde študenti počas vyučovania aktívne plnili praktické úlohy, demonštrovali praktickú aplikáciu teoretických vedomostí.